به گزارش راسخون؛ آخرین مرحله از رزمایش «پیامبر اعظم14» سپاه در منطقه عمومی هرمزگان، خلیج فارس و تنگه هرمز امروز با بکارگیری انواع سامانه‌های موشکی، پهپادی و جنگنده‌های نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شد.
 

سلسله رزمایش‌های «پیامبر اعظم» از حدود 15 سال پیش آغاز شده و عموما در این رزمایش‌ها، یگان‌های مختلف سپاه، جدیدترین دستاوردهای رزمی خود را مورد تست و ارزیابی قرار می‌دهند.
 

در رزمایش «پیامبر اعظم 14»، دو نیروی دریایی و هوافضا با بکارگیری یگان‌های شناوری، موشکی، پهپادی، هوایی، راداری، مشترکا به انجام عملیات پرداختند.

در این رزمایش همچنین برای اولین بار از تصاویر ارسالی ماهوراه نور استفاده شد و تمریناتی نظیر پدافند ضد بالستیک و کروز، مقابله با ناو هواپیمابر و برخی شلیک‌ها از هوا، ساحل و دریا صورت گرفت. امروز و در دومین روز از این رزمایش بزرگ نیز نیروهای هوافضای سپاه پاسداران بخشی از توانمندی‌های گسترده خود را با به کارگیری تجهیزات نوین و تاکتیک‌های مختلف، در مقابله با دشمن فرضی به نمایش گذاشتند.

در مرحله نهایی این رزمایش سپاه با شبیه سازی ناو هواپیمابر دشمن، پهبادهای خود را به مقابله با آن فرستاد و با هدف قرار دادن پل فرماندهی این ناو، ضربه سنگینی به آن وارد کردند و پهبادهای مهاجر، باور و شاهد ۱۸۱ نیز به مواضع دشمن فرضی از پیش تعیین شده حمله کرده و با موفقیت آن‌ها را انهدام نمودند. همچنین هواپیماهای سوخو ۲۲ سپاه نیز به اهداف از پیش تعیین شده در جزایر فارور حمله کرده و به وسیله بمب‌های بالدار آن را مورد هدف قرار داده و منهدم کردند.


از دیگر دستاوردهای رزمایش پیامبر اعظم ۱۴ ، انهدام اهداف بسیار کوچکتر از اندازه واقعی توسط بمب‌های هوشمند بود که با موفقیت پایان پذیرفت. اجرای عملیات موشکی به سمت اهداف از پیش تعیین شده با شلیک دو فروند موشک زمین به زمین با نام‌های هرمز و فاتح و یک فروند موشک بالستیک نیز با موفقیت انجام شد.

تمرین جنگی دو نیروی هوافضا و دریایی سپاه در کنار هم که با تلفیق تاکتیک‌ها و شیوه‌های رزم، ایجاد فرماندهی و کنترل مشترک، تقابلی غافلگیر کننده را برای دشمن به نمایش گذاشتند، از دیگر بخش‌های مهم این رزمایش بود.

از دیگر عملیات‌های موفقیت آمیز رزمایش پیامبر اعظم ۱۴ می توان به آتش پدافند هوایی نقطه ای، عملیات مین ریزی آفندی، عملیات موشکی سطح به سطح شناوری و ساحل به دریا نیز اشاره کرد.

با آتش انواع تیربار، توپخانه، آرپی جی و سلاح‌های سبک نیروهای رزمی در خط و دژهای پیرامون جزایر، عزم راسخ مرز نشینان در دفاع از ایران اسلامی به نمایش گذاشته شد.

بزرگترین دستاورد رزمایش بزرگ پیامبر اعظم ۱۴ موشک‌های بالستیک بودند که هوافضای سپاه با شلیک موفق این موشک‌ها که در اعماق زمین کاملا استتار شده بودند، قدرت خود را به نمایش گذاشته و چالشی جدی برای سازمان‌های اطلاعاتی دشمن ایجاد کردند.
 

سردار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران نیز با اشاره به شلیک موشک‌های بالستیک از اعماق زمین در رزمایش بزرگ پیامبر اعظم ۱۴ اظهار کرد: برای اولین بار در دنیا شلیک موشک‌های بالستیک از اعماق زمین انجام شده است. در این پرتاب‌ها بدون استفاده از سکو و تجهیزات مرسوم، موشک‌های مدفون شده به یکباره زمین را می‌شکافند و اهداف خود را مورد اصابت قرار می‌دهند.

حاجی زاده همچنین در توییتی نیز به این موشک‌های کاملا استتار شده اشاره کرد و نوشت:
 

 
ویژگی های مهم رزمایش «پیامبر اعظم14»

تصویربرداری نور از پایگاه آمریکا در قطر
همانطور که در بالا اشاره شد، در رزمایش پیامبر اعظم14، برای اولین بار از تصاویر ماهواره نور برای رصد و پایش منطقه استفاده شده است.

ماهواره نور به عنوان اولین ماهواره نظامی ایران، محصول نیروی هوافضای سپاه است که اردیبهشت امسال بوسیله ماهواره‌بر قاصد به مدار 420 کیلومتری زمین فرستاده شد.

با وجود پرتاب چند ماهواره مجهز به دوربین طی سال‌های گذشته در کشور، ماهواره نور اولین ماهواره‌ای است که از تصاویر آن استفاده کاربردی شده است.

با تنظیم دوربین ماهواره روی بیشترین قدرت تفکیک یا رزولوشن، تصاویری از منطقه مورد نظر -مثلاً یک پایگاه هوایی دشمن- گرفته می شود. سپس با کنار هم قرار دادن این تصاویر با تکنیک‌های خاص یا به اصطلاح چینش موزائیکی تصاویر، یک تصویر بزرگ با کیفیتی در حد نهایی دوربین ماهواره به دست می آید که تمام محدوده هدف مورد نظر را پوشش می‌دهد و بسته به میزان رزولوشن دوربین، جزئیات مختلفی از عوارض طبیعی و مصنوعی در منطقه قابل تشخیص خواهد بود.

با استفاده از ماهواره نور و نمونه‌های بعدی آن که به دوربین‌های قوی‌تر یا رادار سار مجهز می‌شوند، امکان ایجاد پایگاه داده‌ای کامل‌تری از اهداف دشمن در مناطق مختلف ایجاد شده است. این فرایند برای اولین بار در رزمایش پیامبر اعظم-14 و تنها 100روز پس از پرتاب اولین ماهواره سپاه، توسط متخصصان نیروی هوافضا عملیاتی شده است.
 
هجوم موشک‌های بالستیک از زیر زمین
دستاور دیگر در این رزمایش، شلیک موشک‌های بالستیک راهکنشی (تاکتیکی) از عمق زمین به صورت کاملاً استتار شده بود.

این مواضع شلیک، بر خلاف پایگاه‌های موشکی زیرزمینی و شهرهای موشکی، لزوماً از نوع استقراری و ثابت نیستند و می توانند در گسترده بسیار وسیع تری ایجاد شوند.

موشک‌های شلیک شده در رزمایش اخیر، از نوع سوخت جامد و از نسل فاتح، ذوالفقار یا دزفول بودند که با شلیک از زیر یک زمین مسطح به سمت هدف شلیک شدند؛ این در حالی است که به صورت بصری این مواضع شلیک غیرقابل تفکیک از محیط پیرامونی هستند.

رونمایی از پرتابگر جدید بالستیک‌ها
سومین دستاورد موشکی امروز، شلیک موشک‌های بالستیک تاکتیکی برای اولین بار از محفظه پرتاب یا کَنیستِر بود. پیش از این برخی از موشک‌های پدافند هوایی میانبرد و دوربرد و نیز موشک‌های کروز ضد کشتی و ضد اهداف زمینی از محفظه‌های پرتاب جعبه ای یا کنیستر پرتاب می‌شدند.
 
آتش داغ روی سر غول‌های آهنی
دو اتفاق مهم دیگر که در رزمایش امروز در معرض دید ناظران مختلف آزمایش شده و به نمایش گذاشته شد، انهدام پل فرماندهی ناو دشمن با بمب های هواپرتاب نقطه زن توسط پهپادهای بومی شاهد 181 و 191 بود.

این بمب ها از خانواده بمب‌های سدید با هدایت اپتیکی و دقت نقطه زنی بودند که انهدام هدفی به کوچکی پل فرماندهی ناو دشمن بار دیگر بر دقت بالای آنها صحه گذاشت.
 
حمله با یاسین خارج از رینگ پدافندی
رخداد مهم دیگر که همانند مورد فوق در حوزه قدرت رزم هواپایه بود، رهاسازی بمب های هدایت ماهواره ای و نقطه زن یاسین از هواپیمای تهاجمی بهسازی شده سوخو-22 نیروی هوافضای سپاه بود. این هواپیماها از جهات گوناگون بهسازی شده اند که خود گزارش مفصلی می طلبد.

بمب های هدایت ماهواره ای یاسین دارای بال باز شونده بوده که به آنها توان پرواز تا مسافت های 60 کیلومتر تا 100 کیلومتر را می دهد. این بمب ها با دقت نقطه زنی و سرجنگی 500 پوندی یا 225 کیلوگرمی توان انهدام دقیق اهداف را با صرف کمترین مهمات دارند.


واکنش نیروی دریایی آمریکا به رزمایش پیامبر اعظم(ص) سپاه در خلیج فارس و تنگه هرمز

نیروی دریایی آمریکا به رزمایش بزرگ و مشترک پیامبر اعظم (ص) ۱۴ که امروز (سه شنبه) مرحله نهایی آن با مشارکت نیروی دریایی و نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با رمز مقدس «یا علی بن ابی طالب(ع)» در منطقه عمومی استان هرمزگان ، غرب تنگه هرمز و خلیج فارس تا عمق کشور، در عرصه‌های زمین،هوا ، دریا و فضا برگزار شد، واکنش نشان داد.

ربکا رباریچ، سخنگوی ناوگان دریایی پنجم آمریکا در گفت وگو با خبرگزاری فرانسه در واکنش به برپایی این رزمایش که بخشی از آن هدف قرار دادن ماکت ناو هواپیمابر آمریکایی بود، آن را “بی باکانه و غیرمسوولانه” خواند.

وی گفت: ما از رزمایش ایران در حمله به ماکت شبیه سازی شده ناو هواپیمابر مطلعیم ومعتقدیم که این نوع رفتارها بی باکانه و غیر مسوولانه است اما برپایی این نوع رزمایشها عملیات نیروهای ائتلاف در منطقه را معطل نکرده و همچنین این رزمایشها تاثیری بر تجارت در تنگه هرمز و آبهای اطراف آن نداشته و فعالیت دریانوردی را در این منطقه استراتژیک با مانع مواجه نمی کند.
 


بازتاب رزمایش پیامبر اعظم (ص) در  رسانه های جهان

تارنمای روزنامه دیلی میل در انگلیس، با انتشار عکس و ویدئوهایی، گزارش مفصلی از مرحله نهایی رزمایش بزرگ دریایی و موشکی پیامبر اعظم (ص) ۱۴ با مشارکت نیروی دریایی و نیروی هوافضای سپاه که از صبح روز سه‌شنبه در منطقه خلیج فارس و غرب تنگه هرمز آغاز شده است، منتشر کرد.

در تارنمای روزنامه دیلی میل آمده است تصاویر صدا و سیمای ایران نشان می‌دهد موشک‌های بالستیک و کروز دریایی ایران، به سوی ماکت ناو هواپیمابر آمریکایی شلیک می‌شود. راکت انداز‌ها و بالگرد نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز این ماکت را در تنگه هرمز، هدف قرار دادند.

به نوشته دیلی میل، ماکت رزمناو آمریکایی، در بندرعباس ساخته و سپس به محل رزمایش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتقل شد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده است در این رزمایش، یگان‌های موشکی، شناوری و پهپادی نیروی دریایی سپاه و یگان‌های موشکی، پهپادی و راداری نیروی هوافضای سپاه، سناریو‌های مختلف را تمرین خواهند کرد و عملیات تهاجمی موشکی، شناوری و پهپادی علیه مواضع دشمن، عملیات مین ریزی آفندی و قطع خطوط مواصلاتی شناور‌های دشمن فرضی، عملیات رزم موشکی با بالگرد و شلیک موشک‌های ساحل به دریا را اجرا می‌کنند.

رسانه صهیونیستی «جروزالم پست»، در گزارشی به موشک‌های به نمایش درآمده در رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۴ پرداخته است.

همچنین این گزارش می‎گوید «باید توجه داشت که ایران پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در استفاده از سلاح‌های ترکیبی مانند پهپاد‌ها داشته است.»

همچنین «جروزالم پست» به نقل از «فاکس نیوز»، نوشت «به خلبانان هندی جنگنده‌های آمریکایی حاضر در پایگاه الظفره در پی رزمایش دریایی ایران اعلام حالت هشدار شد؛ این نشان می‌دهد که تهران برای قرار دادن نظامیان آمریکایی در حالت آماده باش، نیازی به حمله به پایگاه‌های آمریکا ندارد.»

این گزارش در بخش دیگری تاکید می‌کند «این رزمایش حرف‌های تهران را ثابت کرد که می‌گوید آمریکا فقط در این منطقه مهمان است و ما اینجا صاحبخانه هستیم.»

«سی. جی. تی. ان» تلویزیون انگلیسی زبان چین در گزارشی به انعکاس رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۴ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه عمومی خلیج‌فارس و تنگه هرمز پرداخت.

 "سی. جی. تی. ان" روز چهارشنبه نوشت: تهران که مخالف حضور ایالات متحده و نیروی دریایی کشورهای غربی در خلیج فارس است سالانه رزمایش های جنگی دریایی را در فازهای مختلف در آبراه استراتژیک تنگه هرمز که گذرگاه حدود ۳۰ درصد از کل مایعات نفتی دنیا است برگزار می کند.

گزارش می افزاید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه ای اعلام کرده است: نیروهای دریایی و هوایی این کشور از «موشک، پهپاد (هواپیمای بدون سرنشین) و یگان های راداری» در این رزمایش استفاده می کنند.

تلویزیون چین آورده است که تصاویر ماهواره ای منتشر شده در روز دوشنبه نشان می دهد که ایران ماکت یک ناوهواپیمابر جنگی ایالات متحده آمریکا را به تنگه هرمز منتقل کرده است و می خواهد از این ماکت به عنوان یک هدف در رزمایش استفاده کند.

در بخش دیگری از این گزارش به واکنش نیروی دریایی آمریکا به این رزمایش پرداخته شده و آمده است که نیروی دریایی ایالات متحده روز سه‌شنبه گفته که این رزمایش را رصد می کند.

گزارش می گوید از سال ۲۰۱۸ میلادی و از زمان خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های مجدد علیه ایران، تنش ها میان ایران و ایالات متحده افزایش یافته است.

در ادامه این گزارش آمده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده بود اگر تهران تهدید شود و امنیت ایران به خطر افتد ناوهای جنگی ایالات متحده در منطقه نابود خواهند شد مقامات ایرانی بارها تهدید کرده اند که اگر ایران قادر به صادرات نفت نباشد یا سایت های هسته ای کشور مورد حمله قرار گیرند تنگه هرمز را مسدود خواهد کرد.
 



رزمایش سپاه و محاسباتی که برهم خورد

در 48 ساعت گذشته منطقه حساس تنگه هرمز در خلیج فارس شاهد یکی از پیشرفته ترین و متنوع ترین رزمایش های نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است. از موشک بالستیکی که برای اولین بار در  جهان از زیر زمین شلیک شد تا رصد ماهواره ای منطقه و حتی دورتر از تنگه هرمز تا قلب یکی از مهم ترین پایگاه های نظامی آمریکا در خلیج فارس به نام «العدید» قطر توسط ماهواره نظامی نور. همچنین آزمایش موفق حجم انبوهی از موشک های سطح به دریا ، سطح به سطح ، سطح به هوا و هوا به سطح در این رزمایش فوق العاده ، از جمله نکات مهم رزمایش پیامبر اعظم 14 به شمار می روند.
 


همه این ها در مقابل دیدگان نیروهای نظامی منطقه ای و فرامنطقه‌ای به ویژه آمریکایی هایی انجام شد که در چند ماه اخیر در محاسبات خود تصور می کردند جمهوری اسلامی ایران به خاطر قطعنامه 2231 و موضوع لغو تحریم های تسلیحاتی یا تعیین تکلیف حاکم بعدی کاخ سفید در مقابل هر توطئه و اذیت و آزار آن ها ساکت و بدون واکنش خواهد بود. البته محاسبات آن ها غلط بود ولی واکنش ایران به اقدامات ایذایی مثل حرکت تروریستی جنگنده‌های آمریکایی در اطراف هواپیمای مسافربری ماهان از موضع ضعف و حرکت با هدف ترساندن افراد غیرنظامی صورت نگرفت و سپاه پاسداران  در اقدامی حرفه ای و قانونی قدرت خود را در یک رزمایش گسترده و متفاوت به رخ آمریکایی ها و سایر قدرت های منطقه ای و جهانی کشید.
 
 

جمهوری اسلامی ایران  با انجام رزمایش پیامبر اعظم 14 نشان داد اولا نیاز ویژه‌ای برای خرید تسلیحات خارجی نداشته و در حد بازدارندگی و حفظ امنیت خود توانسته با تلاش نیروهای متخصص بومی در صنعت دفاعی وزارت دفاع و جهاد خودکفایی سپاه به درجه‌ای از توان تولید تجهیزات و تسلیحات متنوع در بعد راهبردی دست یابد که از خرید سلاح از کشورهای دیگر بی‌نیاز باشد. ثانیا قدرت نمایی ایران در تنگه هرمز بار دیگر بر اول بودن نقش و مسئولیت کشورمان  در این تنگه راهبردی صحه گذاشت و به همه نشان داد که ایران در ورای همه تهدیدها، تحریم ها و فشارها همچنان می تواند به خوبی از امنیت مرزهای خود صیانت کند و در مقابل اقدامات بچه‌گانه و غیر قانونی طرف مقابل، با رفتاری حرفه‌ای واکنش متناسب و اثرگذار داشته باشد .ضمن این که پافشاری جمهوری اسلامی ایران بر عدم تمدید تحریم های تسلیحاتی یک خواسته به حق و قانونی است و نه ناشی از نیاز به خرید سلاح یا احساس کمبود در این حوزه. ایران به درستی تاکید دارد که طرف های باقی مانده در برجام باید طبق تعهدات خود در توافق هسته ای و قطعنامه 2231 این حق را به رسمیت بشناسند و ورود کشورمان به بازار خرید و فروش قانونی سلاح در جهان را تسهیل کنند. کشورهای ۱+۴ باید ضمن احترام به این حق تصریح شده در برجام و قطعنامه 2231و برای عملی شدن حداقل دستاوردهای برجام برای تهران و حفظ آخرین رمق های این توافق جلوی زورگویی و حرف غیر قانونی آمریکا بایستند ، در این زمینه ایران طلبکار قطعی از ۱+۴ است .این رزمایش و بخشی از دستاوردهای آن که به نمایش در آمد، در مقایسه با هزاران دستاورد نشان داده نشده ایران در حوزه صنعت دفاعی به خوبی نشان می دهد تمدید یا لغو تحریم ها از نظر نیاز به تسلیحات نظامی برای ایران از درجه اهمیت بالایی برخوردار نیست و لذا نگرانی آن ها از تغییر معادله تسلیحاتی در منطقه با لغو تحریم ها محلی از اعراب ندارد . در واقع این کار تکلیف و وظیفه ای است برای ۱+۴و انجام این تکلیف می‌تواند تا حدی پایبندی لفظی آن ها به باقی مانده برجام را اثبات کند.


منبع:
1. پانا/ ۶ ویژگی رزمایش بزرگ سپاه در خلیج فارس + فیلم و عکس
2. خبر نو/ دستاوردهای مهم رزمایش پیامبر اعظم ۱۴ سپاه پاسداران اسلامی
3. شفقنا/ واکنش نیروی دریایی آمریکا به رزمایش پیامبر اعظم(ص) سپاه در خلیج فارس و تنگه هرمز
4. صدا و سیما/ بازتاب رزمایش پیامبر اعظم (ص) در روزنامه دیلی میل
5. قطره/ بازتاب رزمایش پیامبر اعظم(ص)؛ ایران پایگاه‌های آمریکا را در حالت آماده باش قرار داد
6. خراسان/ رزمایش سپاه و محاسباتی که برهم خورد
7. مهر/ موشک‌های بالستیک دفن شده در اعماق زمین در رزمایش پیامبر اعظم ۱۴ سپاه پاسداران رونمایی شد/فیلم
8. توئیتر/ وامنش کاربران
9. تابناک/ بازتاب رزمایش سپاه در رسانه های چینی